Zondag 27 maart – bij het ingaan van de zomertijd – kunnen enthousiaste motorrijders hun fietsen weer uit de schuur halen voor de 63ste Nonnetjesrit. Ditmaal zal er gereden worden voor Stadsboerderij de Vosheuvel in Amersfoort. Elke ‘easy’ motorrijder kan meedoen. Deelnamekaarten zijn ’s ochtends bij het vertrek verkrijgbaar.
Verzameld wordt er vanaf 8.15 uur met koffie. Vertrek is om 9.00 uur en de terugkomst zal rond 15.30 uur zijn. Het entreegeld per deelnemer bedraagt € 25,- voor de route, een koffie- en lunchstop, een versnapering bij terugkomst en uiteraard de bijdrage aan het goede doel. De route beslaat 3 etappes van elk circa 1,5 uur. Daar tussenin is er een koffiestop en een lunch.
Gewijzigde vertrek en eind locatie
De autoluwe binnenstad van Amersfoort heeft ook gevolgen voor de Nonnetjesrit. Tijdens de najaarsrit van 2021 werden alle kentekens genoteerd en doorgegeven aan de dienst ontheffingen. Dit bleek echter een behoorlijke administratieve klus, dat besloten is de vertrek en eind locaties van de Nonnetjesrit buiten de binnenstad van Amersfoort te leggen.
Deze editie start bij ‘Blom Motoren’ in Leusden en zal eindigen bij ‘dimS Eten & Drinken’ in Hooglanderveen.
Alle donaties die ditmaal in de vorm van entreegelden en sponsoring bijeen worden gebracht, zijn voor ‘Stadsboerderij de Vosheuvel’. Velen van ons zullen er met opa of oma wel eens zijn geweest of hebben er oud papier en karton gebracht. Het is een mooi en lokaal initiatief om deze te steunen vanuit de gedachte van de Nonnetjesrit.
De Nonnetjesrit is sinds 1989 een traditie in Amersfoort, groot gegroeid onder aanvoering van beschermheer Henk Knol. Bijzonder aan deze jubileumrit is dat van de mooiste passages van de afgelopen jaren op ingenieuze wijze een compleet nieuwe route gemaakt is en dat we de bloemetjes buiten gaan zetten. Deelnemers kunnen rekenen op de nodige leuke extra’s om het feestje compleet te maken. Het is een vrije motorrit, toegankelijk voor alle typen motoren, waarbij ‘hesjes’ die bekend zijn met de route herkenbaar meerijden, zodat er ook comfortabel kan worden gestuurd zonder routerol.
Over het goede doel
De ‘Stadsboerderij de Vosheuvel’ start begin 1977 en is sinds 1997 geprivatiseerd In dat jaar is Stichting Stadsboerderij de Vosheuvel opgericht. Vanaf die tijd is het voor de boerderij telkens belangrijker geworden om eigen inkomsten te werven. Inmiddels gebeurd dit door middel van de inkomsten van het winkeltje, oud papier, activiteiten en natuurlijk de donateurs en het adoptieplan!
De meeste mensen gaan naar de Vosheuvel voor de dieren. Naast de grotere boerderijdieren zoals de koeien, pony’s, ezels, varkens, geiten en schapen zijn er ook kleinere dieren zoals kippen, konijnen en knaagdieren. In de knuffelweide kunnen jong en oud de geiten aaien en knuffelen. Er is ook een grote vijver waar diverse watervogels te bewonderen zijn. Tenslotte zijn er nog twee bijzondere tuinen: de boerderijtuin en de natuurtuin.
Educatie speelt een belangrijke rol op de Vosheuvel. Er zijn lespakketten voor basisscholen en het is mogelijk om stage te lopen op de Stadsboerderij.
Stichting Stadsboerderij de Vosheuvel is voor een groot deel van haar werkzaamheden afhankelijk van vrijwilligers, en voor een groot deel van haar inkomsten afhankelijk van donaties.