Jubilerende Nonnetjesrit rijdt 50e motortocht ‘rond de toren’

De ochtend na het ingaan (en sluiten) van de zomertijd halen enthousiaste motorrijders hun fietsen uit de schuur voor de Nonnetjesrit. Zondag 30 maart wordt wel heel speciaal. Dan wordt namelijk het 25 jarig bestaan gevierd – en dus de 50ste rit verreden. Elke ‘easy’ motorrijder kan meedoen. Kaarten en routes en zijn ’s ochtends verkrijgbaar op de Groenmarkt.

Plaats van vertrek is de Groenmarkt. Vanaf 8.00 uur is er koffie, het vertrek is om 9.00 uur en de terugkomst zal rond 15.30 uur zijn. Het entreegeld per deelnemer bedraagt € 20,- voor de route, een koffie- en lunchstop en uiteraard de bijdrage aan het goede doel. Elke deelnemer ontvangt deze keer een speciale jubileumgimmick.

Alle donaties die ditmaal in de vorm van entreegelden en sponsoring bijeen worden gebracht, zijn voor de broedplaats van de Slechtvalken. Een zeldzame vogelsoort die huist in de OLV toren.

De Nonnetjesrit is precies 25 jaar een traditie in Amersfoort, groot gegroeid onder aanvoering van beschermheer Henk Knol. Bijzonder aan deze rit ‘rond de toren is’ dat van de mooiste passages van de afgelopen jaren op ingenieuze wijze een compleet nieuwe route gemaakt is. Het is een vrije motorrit, toegankelijk voor alle typen motoren, waarbij ‘hesjes’ die bekend zijn met de route herkenbaar meerijden, zodat er ook comfortabel kan worden gestuurd zonder routerol.

Over het goede doel:

Sinds begin 2013 vliegen twee Slechtvalken van en naar de Onze Lieve Vrouwe toren in Amersfoort. Dit is een bijzonder en zeer spectaculair fenomeen. Slechtvalken staan op de lijst van beschermde diersoorten in Europa, en in Nederland zijn niet veel broedpaartjes.

Vorig jaar is op de tweede torenomgang een aanvliegsteiger en een broedkist geplaatst. De vogels zitten daar met grote regelmaat op en in. Hoewel het paartje nog jonge vogels betreft, leeft de hoop dat ze gaan paren, broeden en er spoedig nakomelingen komen. Vooral de vogelliefhebbers zijn op de hoogte en mailen elkaar de nodige plaatjes en waarnemingen toe. De aanwezigheid van de valken is nog niet in brede kring bekend. En dat is jammer, want het is zoals gezegd, zeer bijzonder. Het is een prachtig gezicht om ze te zien vliegen. Wie in de buurt woont, hoort ze elkaar bij het aanvliegen zeer luid begroeten – keihard tsjilpen! – wat zeker ‘s ochtends een mooi ritueel geworden is.

Vanuit ‘t Nonnetje drinken & eten is het plan opgevat om webcams in en om de nestkast te krijgen, zodat de valken en hun eventuele nakomelingen gevolgd kunnen worden via diverse internetkanalen. Hierop is contact gezocht met stadsecologe Renee van Assema van gemeente Amersfoort. Zij was direct zeer enthousiast over de mogelijke sponsoring.

Als Nonnetjesrit voelen wij ons hier zeer mee verbonden. Niet alleen zijn wij namelijk een broedplaats voor nieuwe avonturen, wij kachelen inmiddels ook al 25 jaar en 50 rondjes rond de OLV toren. Wij vinden het dan ook een fantastisch idee om de webcams rond de broedplaats dit jaar te sponsoren als goed doel en zijn blij dat er op deze wijze aan een collectief Amersfoorts plezier kan worden bijgedragen.