Een droge “route 66”

In de aanloop naar deze Najaarsrit '23, de aanloop die zoals altijd al begon bij de voorgaande Voorjaarsrit, hadden wij een soort van afspraak met de weergoden gemaakt: het weer bij de Voorjaarsrit ’23 was bij lange na niet zoals het in de lente zou moeten zijn, dus rekenden wij op compensatie van het minnetje in de lente tot een plusje in de herfst. Kennelijk werkt het niet zo, want de verwachtingen waren kort voor de rit niet best. Hetgeen echter een groot aantal motorrijders van het juiste kaliber geen hol uitmaakte. De opkomst was ondanks dramatische voorspellingen okay.

Gestaag kwamen de motorrijders zondagochtend het Lieve Vrouwekerkhof oprijden. De geluiden van een vrolijk weerzien, nieuwe koppen, sterke verhalen en heerlijke koffie gonsden over het plein. Na aankopen van de kaarten en het bijna-vertreksein verzamelde iedereen zich rond onze Paul uit Mechelen. Paul ging namelijk vertellen wat er met de ingelegde centjes ging gebeuren: niet alleen werden daar alle koek en zopies gedurende de dag van betaald, want bovenal ging er ook een bedrag van € 750,- naar het goede doel. In dit geval werd de cheque uitgereikt aan Debby IJpma van het Fonds Gehandicaptensport. Wederom een mooi Goed Doel waar deze groep motorliefhebbers iets aan heeft bijgedragen. Voor meer info: https://www.fondsgehandicaptensport.nl/doneren/

En dan, motoren starten, gidsen op de juiste plek en vertrekken! Met zo’n 70 motoren wordt de route naar de eerste stop aan de Lingedijk opgepakt. Via Woudenberg en vóóronder Wijk-bij-D. langs komen we over de dijk naar het pontje naar Culemborg aangereden. De organisatie maant een ieder die geen volle tank heeft vooraan op het pontje te gaan staan. Is dat omdat men denkt dat minder gewicht voorin het pontje sneller doet varen? Enfin, zo’n beetje iedereen is wijs genoeg geweest om met een volle tank te starten. Wel een hele volle bak op de veerpont. Gelukkig kan Paul van M., die van de centen, nog net zijn motor op de pont krijgen en The Ferryman betalen. Mooi gezicht zo’n door motoren overspoelde veerpont: zelfs een groepje Culemborgsen op de kade vond dat een foto waardig. Na de ontscheping via dijken en weggetjes onder Leerdam door naar de eerste stop met koffie en cake.

Daar de weersverwachting behoorlijke regenval en onweder voorspelde in de loop van de middag, stelde het organiserende comité onder de koffie vast dat de aanstaande lunchstop ingekort zou worden. Met gewenst resultaat bleek achteraf! Het vertrek van de koffiestop uit het zompige gras, het grinddek en de hellingbocht met stijging van 33% en curve van 80° leverde nagenoeg geen problemen op. Waarvoor hulde!

Door het prachtige landschap tussen Leerdam-Gorinchem-Lek, dooraderd met watertjes en dorpjes begaven wij ons naar de lunchstop. Op camping de Koekoek te Tienhoven kon men dankbaar de nodige sanitaire voorzieningen, binnen en buiten, bezoeken. Na het innemen van de lunch, kozen enkele ritgenoten snel het hazenpad, omdat zij hier en nu al nattigheid aan voelden komen. De diehards (gewoon motorrijders) die overblijven en gezamenlijk de aftocht blazen, komen via de prachtige vervolg-route enkele druppels tegen, en belanden zeer veilig en redelijk droog bij Blom Triumph in Leusden. Alhier gaan de frites en de aangeboden drankjes (door Blom) er goed in. En verdorie, de rij voor de friteskraam is zo goed als weg en de regen pleurt naar beneê.

Al met al weer een geslaagde rit: geen accidentjes, geen onvertogen woorden en vooral fijne mensen!
Dank aan alle deelnemers, kaartverkopers, ochtendkoffiezetters van Stasdscafé Amersfoort, trouwe en nieuwe gidsen, Bart de-manus-van-alles, fritesbakkers van dimS, de vele trouwe en nieuwe sponsoren, de weergoden, alle Blommetjes van Triumph Leusden én de organisatie.

In ieder geval tot ziens bij de Voorjaarsrit ’24, op 7 april! Dus niet met Pasen. Agenderen!!!